DA LI JE NLP MANIPULACIJA?

U poslednje vreme, često imam priliku da čujem da je NLP (Neuro Lingvističko Programiranje) sekta, koja pruža moćne alate za manipulisanje drugim ljudima, nekakva magija koja menja život preko noći, ili univerzalni jezik za rešavanje svih problema.

To sve NIJE TAČNO!!!

Glavni cilj NLP-a je razumevanje kako naše misli, osećanja i ponašanja međusobno utiču jedno na drugo i kako razumevanjem te veze možemo da utičemo na poboljšanje našeg života.

Šta to znači? NLP tehnike svakako mogu da se koriste za manipulaciju, ali im to nije svrha. Sa te strane gledano, marketing i prodaja se služe raznim tehnikama kako bi ubedili ljude da kupe njihove proizvode, polazeći od sugestivnog oglašavanja, do manipulacije emocijama kupaca, ali, ako marketing posmatramo kao moćan alat za širenje svesti o kvalitenom proizvodu, koji naš život može učiniti boljim i kvalitetnijim, da li tada manipulacija ima negativnu konotaciju?

Recimo, psiholozi imaju sva znanja kojima bi mogli da manipulišu ljudima, ali je njihova svrha ipak usmerena na to, da nas nauče da živimo skladniji i kvalitetniji život.

Da biste bili manipulator, nije potrebno da budete psiholog, marketing stručnjak, prodavac, NLP trener ili nešto peto…
Svi mi, po prirodi, imamo sposobnost manipulacije, ali ona ne mora da bude nužno loša. Važno je da razlikujemo korisnu manipulaciju, koju uglavnom koristimo u poslovne svrhe, zarad postizanja zajedničkog cilja, od manipulacije koja za cilj ima da nanese štetu drugima.

Da li je NLP prevara

Kada bismo NLP doživeli na jedini ispravan način, otvorili bismo sebi mogućnost da shvatimo, kako ti alati mogu da nam budu korisni ukoliko ih primenimo, ali mi biramo da se grčevito držimo za neka svoja uverenja, a da pritom ni ne znamo za šta se držimo.
Pružamo otpor svakoj promeni, svakom izlasku iz zone komfora, pružamo otpor svemu o čemu ništa ne znamo, ali biramo da budemo zaglavljeni, frustrirani, nesrećni, na poznatom terenu koji nam apsolutno ništa dobro ne donosi.

Kada bismo, samo malo, sebi dopustili, da probamo nesto drugačije, da otvorimo neke nove puteve za nova iskustva, nove načine, shvatili bismo da nije problem u NLP-u kao manipulativnoj sekti, psihoterapiji kao mestu gde idu “poremećeni i ludi”, i ostalim stereotipima… Prihvatili bismo da je do nas, naših shvatanja i naših odluka.

Ako hoćemo da nam bude bolje, i ako želimo da svedočimo srećnijoj i ispunjenijoj realnosti, moramo da uradimo nešto drugačije.
Ja lično, ne znam bolji način od NLP-a, meni je promenio život, ali ova metodologija ne mora da bude i tvoj izbor.

Važno je, da koji god put svog ličnog razvoja izabereš, ne bude onaj u kom ostaješ na istom mestu, čekajući da se dese neka bolja vremena, bolji ljudi ili lakše okolnosti. Život je kratak da bismo kontrolu nad našim životom prepustili drugima i životnim okolnostima.
Sreća ne dolazi sama od sebe. Preuzmite život u svoje ruke, i donesite odluku da budete srećni.

Naš život je naša priča, zašto bismo dozvolili da je neko drugi piše?

Milica Milinković, Smarter team

Smarter team